Pirms dažiem gadiem es savai vasarnīcas kaimiņienei palūdzu upeņu spraudeņus. Viņa arī dalījās ar padomu, kā to pareizi kopt, lai man būtu liela upeņu raža.
Pēc diviem gadiem mani upeņu krūmi bija pārpildīti ar augļiem. Es jums pastāstīšu, kā pavasarī mēslot jāņogas, lai vasarā iegūtu bagātīgu ražu.
Upenes ir ne tikai regulāri jālaista un jāapgriež, bet arī jāmēslo, lai tās augtu un raža būtu spēcīga.
Nozīmīgs to audzēšanas elements ir upeņu mēslošana. Ja krūmi ir pareizi mēsloti, varat baudīt sulīgu ogu garšu. Taču ir svarīgi mēslojumu lietot īstajā laikā.
Kad jāsāk mēslot upenes?
Pirmā mēslojuma deva jālieto agrā pavasarī (un pat martā), pirms krūmi sāk pumpuroties. Šajā periodā jāņogām galvenokārt nepieciešami trīs galvenie komponenti, proti, slāpeklis, fosfors un kālijs.
Šim ”caurumiņam” zem izlietnes augšdaļas ir ļoti svarīga nozīme: tā ir paredzēta tieši šim nolūkam
VIDEO:
Šos elementus saturoši mēslošanas līdzekļi veicina veselīgu augu augšanu. Turklāt tie veicina intensīvu dzinumu, lapu un sakņu sistēmas attīstību. Tas palielina krūmu izturību pret kaitēkļiem, kas savukārt ietekmē ražas augstumu un kvalitāti.
Upeņu krūmus var barot ar minerālmēsliem, ko var iegādāties dārzkopības veikalos, un organisko mēslojumu (piemēram, kompostu vai kūtsmēsliem). Daudzi dārzkopji krūmus pavasarī labprāt mēslo arī ar amonija sulfātu, kas satur lielu slāpekļa daudzumu. Šis elements ir nepieciešams jaunu dzinumu attīstībai.
Lasi vēl: Pārtrauciet krāsot olas ar sēnalām. Kā krāsot Lieldienu olas rīsos
Var izmantot arī dabīgo mēslojumu. Tie ir lētāki un videi draudzīgāki par ķīmiskajiem analogiem no veikala, un to efektivitāti ir apstiprinājuši daudzi dārznieki.
Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…..
Tevi noteikti interesēs
- Miljonārs man kā piecu bērnu mātei uzdāvināja māju – kad iegāju iekšā un izlasīju atstāto zīmīti, es sāku aizdomāties
- Izziņots svētku laika pārtikas veikalu darba laiks: 1. janvārī būs atvērti vien divi lielveikalu tīkli
- Kad gribas kaut ko vieglu, bet īpaši gardu, ņemu vistas fileju un jau pēc 10 minūtēm ceļu galdā svinīgu Jaungada uzkodu, kas garšo visiem
- Nevajag ne cukuru, ne ūdeni: manas vecmāmiņas skābētu kāpostu recepte, kas izturējusi laika pārbaudi
- ”X faktora” atbalstītāji pie TV ekrāniem nikni par redzēto raidījuma finālā: ”Tā pat sportā nedara”
- Mans vīrs “aizmirsa” par manu dzimšanas dienu un devās pie drauga; es palutināju sevi ar greznu spa, par to samaksājot ar viņa kredītkarti











